Om VASASPELET
program / rustad för utomhusteater


Kära publik! Sommaren 2020 är spelet inställt

Nya Vasaspelet är en spännande föreställning med flera bottnar om några av de mest omvälvande dagarna i Sveriges historia. Med dramatik, humor, musik, dans och sång ger vi liv åt Gustav Vasa och hans dramatiska samtid.

Huvudperson i denna f√∂rest√§llning √§r också Gustav Vasa, men han medverkar endast i den allra sista scenen. Vi har i st√§llet valt att visa spelet kring kungavalet: k√∂pm√§nnens intrigerande, adelns manipulerande, kyrkans agerande och allm√§nhetens undringar och gissningar.

För att få en framåtsyftande koppling till Sveriges nutid bjuder vi in olika personer, mer eller mindre kända, till föreställningarna för att spela Gustav Vasa. Med dessa representanter för ett modernt Sverige vill vi tydliggöra vilka kliv historien tagit i vårt lands utveckling sedan Gustav Vasas tid.

Dramatikern och regissören Charlotta Huldt har gjort en djupdykning i dåtidens skrifter, och utifrån sina fynd har hon med författarens frihet skapat ett spel, som visar oss hur människor kan ha haft det i Stockholm den 7 november år 1520 och i Strängnäs den 6 juni 1523. Genom de allmänmänskliga tolkningarna kan vi också se paralleller till Sverige och världen idag.

Under de tv√• ‚ÄĚVasaveckorna‚ÄĚ d√• spelet framf√∂rs, har vi √§ven ett kompletterande program, med samh√§llsreflekterande och historiska event √∂ver kommunen, se l√§nk: VasaVeckorna.

Varmt välkommen till Vasaspelet och VasaVeckorna!

Styrelsen Vasaspelet


Adress E-post Bankgiro Copyright ©
Vasaspelet i Strängnäs
c/o Lasarettsgränd 3
645 30 STRÄNGNÄS
info@vasaspelet.se
899-0574 www.vasaspelet.se 2015