Kategorier
Juridik

Bodelning vid separation och skilsmässa – att hantera gemensam egendom

Bodelning vid separation eller skilsmässa innebär att gemensam egendom delas, enligt olika regler för sambor och gifta, allt för att undvika framtida tvister.

Vid en bodelning delas gemensam egendom upp mellan parterna när ett förhållande avslutas genom skilsmässa eller separation. Bodelningen är ett nödvändigt steg för att minska risken för framtida tvister, samt för att se till att var och en får det som hen har rätt till.

Många inser först när det blir aktuellt att frågorna om vem som äger vad kan vara svåra att reda ut, särskilt efter långa förhållanden där både gemensamma och privata tillgångar har tillkommit och blandats. Ofta saknas tydlig dokumentation om vad som är enskild egendom, och ibland dyker det även upp okända uppgifter upp.

Praktiska aspekter vid bodelning för sambor och gifta

Övergången från gemensamt till enskilt liv innebär många praktiska frågor vad gäller bodelningen, såväl för sambor som för gifta. En viktig skillnad är att endast bostad och bohag som införskaffats för gemensamt bruk ska delas mellan sambor, medan samtliga giftorättsgods ingår i uppdelningen för gifta. Det ställer krav på tydlig dokumentation och ibland även värdering av egendom.

Därtill kan situationen kompliceras ytterligare om det inte finns äktenskapsförord eller samboavtal, då olika tolkningar av vad som tillhör vem kan uppstå. Därför ges ofta rådet att upprätta sådana avtal redan när förhållandet påbörjas, för att undvika framtida oklarheter. Viktigt är att allt av värde kartläggs och att parterna gemensamt eller med stöd av juridisk expertis kommer överens om hur egendomen ska fördelas.